Oorsprong van doopsuiker
Doopsuiker, die ook wel dragee of suikerboon worden genoemd zijn een heel oude traditie. Over het ontstaan gaan verschillende verhalen, maar men neemt aan dat ze van oorsprong uit het middellandse zeegebied komen.
Zo zouden de eerste "suikers" zijn ontstaan in de tijd van de romeinen. Een romein maakte per ongelijk de allereerste dragee toen hij een amandel in een pot honing liet vallen. Hij vond dit geheel zo smakelijk en was hier zo blij mee dat hij dit lekkernij cadeau gaf bij de geboorte van zijn zoontje. Dit zou het begin zijn geweest van de Romeinse traditie om doopsuiker te eten bij geboortes en huwelijken.
Een volgend verhaal gaat over een apotheker die leefde zo rond het jaar 1100. Hij doopte gedroogde amandelen in een mix van honing en suiker en liet dit drogen. Dit vormde een hard laagje om de amandel. Deze doopsuiker werd gebruikt als geneesmiddel voor zwangere vrouwen en als potentieverhogend middel voor mannen!
Aan het begin van de 20ste eeuw na het mislukken van de amandel oogst werd er gezocht naar een vervanger voor de amandel in de doopsuiker. Een belgische chocolatier besloot de amandel door een kern van chocolade te vervangen. De kern had de vorm van een amandel en hieraan dankt de doopsuiker ook vandaag de dag nog zijn vorm. Tegenwoordig zijn de suikerbonen met chocolade kern populairder dan degene met amandel. Doopsuiker staat tegenwoordig symbool voor geluk en voorspoed.